Angéline Chatelan

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Haute école de santé - Genève
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Compétences

Epidémiologie nutritionnelle Consommation alimentaire Evaluation de l'état nutritionnel Biostatistiques Stata

Domaine : Santé
Filière principale : Nutrition et diététique
Institut : IR-HEdS - Institut de Recherche de la Haute école de santé de Genève

BSc HES-SO en Nutrition et diététique - Haute école de santé - Genève

Evidence-based Practice

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

MSc HES-SO/UNIL en Sciences de la santé - HES-SO Master

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

22 publications

Country-level sociocultural context and socioeconomic inequalities in adolescent dietary behaviours : a multilevel analysis in 21 European countries

Dierckens, M., Deforche, B., De Clercq, B., Weinberg, D., Stevens, G. W. J. M., Chatelan, A., Rouche, M., Clays, E., Delaruelle, K.

(2024). Country-level sociocultural context and socioeconomic inequalities in adolescent dietary behaviours : a multilevel analysis in 21 European countries : Appetite.

https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107339


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Development and application of a 2-step methodology to select a reference society providing Dietary Reference Values for national implementation

Jotterand Chaparro, C., Moullet, C., Bertoni Maluf, V. A., Parel, N., Tume, L. N., Chatelan, A., Benzi Schmid, C., Reinert, R., Bucher Della Torre, S.

(2024). Development and application of a 2-step methodology to select a reference society providing Dietary Reference Values for national implementation : Public health nutrition.

https://doi.org/10.1017/S1368980023002902


Auteur(s) : Corinne Jotterand Chaparro, Clémence Moullet, Valeria Andrea Bertoni Maluf, Nicolas Parel, Angéline Chatelan

Article scientifique

Substituting low-calorie sweetened beverages for sugar-sweetened beverages to prevent obesity and cardiometabolic diseases : still a good idea?

Chatelan, A., Raeisi-Dehkordi, H., Salehi-Abargouei, A.

(2024). Substituting low-calorie sweetened beverages for sugar-sweetened beverages to prevent obesity and cardiometabolic diseases : still a good idea? : Current developments in nutrition.

https://doi.org/10.1016/j.cdnut.2024.102105


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Two cosmoses, one universe: a narrative review exploring the gut microbiome's role in the effect of urban risk factors on vascular ageing

Bridge, L. A., Hernandez Vargas, J. A., Trujillo-Caceres, S. J., Beigrezaei, S., Chatelan, A., Salehi-Abargouei, A., Muka, T., Uriza-Pinzon, J. P., Raeisi-Dehkordi, H., Franco, O. H., Grompone, G., Artola Arita, V.

(2024). Two cosmoses, one universe: a narrative review exploring the gut microbiome's role in the effect of urban risk factors on vascular ageing : Maturitas.

https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2024.107951


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Analyse des denrées alimentaires distribuées par la Fondation Colis du Cœur 2023

Gagliani, C., Chatelan, A., Fabbi, S.

(2023). Analyse des denrées alimentaires distribuées par la Fondation Colis du Cœur 2023 : .

https://www.researchgate.net/publication/377590045_Analyse_des_denrees_alimentaires_distribuees_par_la_Fondation_Colis_du_Coeur_2023#fullTextFileContent


Auteur(s) : Cassandra Gagliani, Angéline Chatelan, Sidonie Fabbi

Rapport

Analyses des denrées alimentaires distribuées par la Fondation Colis du Cœur 2023

Gagliani, C., Chatelan, A., Fabbi, S.

(2023). Analyses des denrées alimentaires distribuées par la Fondation Colis du Cœur 2023 : .

https://doi.org/10.26039/1g0v-qv40


Auteur(s) : Cassandra Gagliani, Angéline Chatelan, Sidonie Fabbi

Rapport

Authors' response

Chatelan, A., Clerc, A., Fonta, P. A.

(2023). Authors' response : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2023.10.004


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Aurélien Clerc

Article scientifique

ChatGPT and future artificial intelligence chatbots: what may be the Influence on credentialed nutrition and dietetics practitioners?

Chatelan, A., Clerc, A., Fonta, P. A.

(2023). ChatGPT and future artificial intelligence chatbots: what may be the Influence on credentialed nutrition and dietetics practitioners? : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2023.08.001


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Aurélien Clerc

Article scientifique

Differences in the food consumption between kidney stone formers and nonformers in the Swiss Kidney Stone Cohort

Legay, C., Haeusermann, T., Pasquier, J., Chatelan, A., Fuster, D. G., Dhayat, N., Seeger, H., Ritter, A., Mohebbi, N., Ernandez, T., Chopard, C. S., Buchkremer, F., Segerer, S., Wuerzner, G., Ammor, N., Roth, B., Wagner, C. A., Bonny, O., Bochud, M.

(2023). Differences in the food consumption between kidney stone formers and nonformers in the Swiss Kidney Stone Cohort : Journal of renal nutrition.

https://doi.org/10.1053/j.jrn.2023.04.007


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Les exigences des nouvelles solidarités alimentaires

Bordone, L., Chatelan, A. , Fabbi, S. , Gagliani, C. , Chénin, M.

(2023). Les exigences des nouvelles solidarités alimentaires : Reiso : Revue d'information sociale.

https://www.reiso.org/document/11822


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Sidonie Fabbi

Article professionnel