Angéline Chatelan

Angéline Chatelan

Professeure HES assistante

Nutrition et diététique IR-HEdS

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Haute école de santé - Genève
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Compétences

Epidémiologie nutritionnelle Consommation alimentaire Evaluation de l'état nutritionnel Biostatistiques Stata

Domaine : Santé
Filière principale : Nutrition et diététique

BSc HES-SO en Nutrition et diététique - Haute école de santé - Genève

Evidence-based Practice

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

MSc HES-SO/UNIL en Sciences de la santé - HES-SO Master

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

55 publications

Alimentation biologique et cancers = Biolebensmittel und Krebs = Alimentazione biologica e tumori

Coderey, L., Nietlispach, S., Fleury, D., Chatelan, A.

(2025). Alimentation biologique et cancers = Biolebensmittel und Krebs = Alimentazione biologica e tumori : Nutri Info.

https://arodes.hes-so.ch/record/15804?ln=fr&v=pdf


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article professionnel

Alimentation dans les limites planétaires : quels bénéfices pour la santé ?

Gasser, N., Löbl, L., Bhering Martins, L., Marques-Vidal, P., Chatelan, A., Vuilleumier, S.

(2025). Alimentation dans les limites planétaires : quels bénéfices pour la santé ? : Revue médicale suisse.

https://www.revmed.ch/revue-medicale-suisse/2025/revue-medicale-suisse-915/alimentation-dans-les-limites-planetaires-quels-benefices-pour-la-sante


Auteur(s) : Lais Bhering Martins, Angéline Chatelan

Article scientifique

Association between the EAT-Lancet diet, incidence of cardiovascular events, and all-cause mortality : results from a Swiss cohort

Martins, L. B., Gamba, M., Stubbendorff, A., Gasser, N., Lobl, L., Stern, F., Ericson, U., Marques-Vidal, P., Vuilleumier, S., Chatelan, A.

(2025). Association between the EAT-Lancet diet, incidence of cardiovascular events, and all-cause mortality : results from a Swiss cohort : The journal of nutrition.

https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2024.12.012


Auteur(s) : Lais Bhering Martins, Florian Stern, Angéline Chatelan

Article scientifique

Comment associer une alimentation bonne pour sa santé et meilleure pour la planète ?

Gagliani, C., Farina, E., Fabbi, S., Hernot, J., Bhering Martins, L., Cerqueira Azevedo, C., Chatelan, A.

(2025). Comment associer une alimentation bonne pour sa santé et meilleure pour la planète ? : .

https://doi.org/10.26039/x72m-6e82


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Sidonie Fabbi

Rapport

Endogenous sex steroid hormones, sex hormone binding globulin and risk of all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies

Raeisi-Dehkordi, H., Amiri, M., Beigrezaei, S., Quezada-Pinedo, H. G., Khatami, F., Alijla, F., Steur, M., Minder, B., Chatelan, A., Voortman, T., van der Schouw, Y. T., Franco, O. H., Muka, T.

(2025). Endogenous sex steroid hormones, sex hormone binding globulin and risk of all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies : The journal of clinical endocrinology metabolism.

https://doi.org/10.1210/clinem/dgaf262


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Non-sugar-sweetened beverages and risk of chronic diseases : an umbrella review of meta-analyses of prospective cohort studies

Beigrezaei, S., Raeisi-Dehkordi, H., Hernandez Vargas, J. A., Amiri, M., Artola Arita, V., van der Schouw, Y. T., Salehi-Abargouei, A., Muka, T., Chatelan, A., Franco, O. H.

(2025). Non-sugar-sweetened beverages and risk of chronic diseases : an umbrella review of meta-analyses of prospective cohort studies : Nutrition reviews.

https://doi.org/10.1093/nutrit/nuae135


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Relative validity and reproducibility of a semi-quantitative web-based food frequency questionnaire for swiss adults

Pannen, S. T., Chevillard, E., Chatelan, A., Marques-Vidal, P., Stringhini, S., Vorburger, R., Rohrmann, S., Steinemann, N., Sych, J.

(2025). Relative validity and reproducibility of a semi-quantitative web-based food frequency questionnaire for swiss adults : Nutrients.

https://doi.org/10.3390/nu17091555


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Associations between body weight dissatisfaction and diet quality in women with a body mass index in the healthy weight category : results from the 2014-2015 Swiss National Nutrition Survey

Carrard, I., Bayard, A., Grisel, A., Jotterand Chaparro, C., Bucher Della Torre, S., Chatelan, A.

(2024). Associations between body weight dissatisfaction and diet quality in women with a body mass index in the healthy weight category : results from the 2014-2015 Swiss National Nutrition Survey : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2024.05.018


Auteur(s) : Isabelle Carrard, Corinne Jotterand Chaparro, Angéline Chatelan

Article scientifique

Authors' response

Chatelan, A., Clerc, A., Fonta, P. A.

(2024). Authors' response : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2023.10.004


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Aurélien Clerc

Article scientifique

ChatGPT is no nutrition encyclopedia nor knowledge base

Chatelan, A., Fonta, P. A.

(2024). ChatGPT is no nutrition encyclopedia nor knowledge base : Clinical Nutrition ESPEN.

https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2024.09.006


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique