We apologize this page has not been translated yet. You can use this tool to browse our website in any language.
Angéline Chatelan

Angéline Chatelan

Professeure HES assistante

Nutrition et diététique IR-HEdS

  • Profil
  • Enseignements
  • Publications
  • Projets Ra&D

Contact

angeline.chatelan@hesge.ch
+41 22 558 51 16

Haute école de santé - Genève
Avenue de Champel 47, 1206 Genève, CH

Liens

ResearchGate
LinkedIn
Twitter
Orcid

Compétences

Epidémiologie nutritionnelle Consommation alimentaire Evaluation de l'état nutritionnel Biostatistiques Stata

Domaine : Santé
Filière principale : Nutrition et diététique

BSc HES-SO en Nutrition et diététique - Haute école de santé - Genève

Evidence-based Practice

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

MSc HES-SO/UNIL en Sciences de la santé - HES-SO Master

Epidémiologie nutritionnelle et Méthodologie et recherche

52 publications

Alimentation biologique et cancers = Biolebensmittel und Krebs = Alimentazione biologica e tumori

Coderey, L., Nietlispach, S., Fleury, D., Chatelan, A.

(2025). Alimentation biologique et cancers = Biolebensmittel und Krebs = Alimentazione biologica e tumori : Nutri Info.

https://arodes.hes-so.ch/record/15804?ln=fr&v=pdf


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article professionnel

Association between the EAT-Lancet diet, incidence of cardiovascular events, and all-cause mortality : results from a Swiss cohort

Martins, L. B., Gamba, M., Stubbendorff, A., Gasser, N., Lobl, L., Stern, F., Ericson, U., Marques-Vidal, P., Vuilleumier, S., Chatelan, A.

(2025). Association between the EAT-Lancet diet, incidence of cardiovascular events, and all-cause mortality : results from a Swiss cohort : The journal of nutrition.

https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2024.12.012


Auteur(s) : Lais Bhering Martins, Florian Stern, Angéline Chatelan

Article scientifique

Comment associer une alimentation bonne pour sa santé et meilleure pour la planète ?

Gagliani, C., Farina, E., Fabbi, S., Hernot, J., Bhering Martins, L., Cerqueira Azevedo, C., Chatelan, A.

(2025). Comment associer une alimentation bonne pour sa santé et meilleure pour la planète ? : .

https://doi.org/10.26039/x72m-6e82


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Sidonie Fabbi

Rapport

Non-sugar-sweetened beverages and risk of chronic diseases : an umbrella review of meta-analyses of prospective cohort studies

Beigrezaei, S., Raeisi-Dehkordi, H., Hernandez Vargas, J. A., Amiri, M., Artola Arita, V., van der Schouw, Y. T., Salehi-Abargouei, A., Muka, T., Chatelan, A., Franco, O. H.

(2025). Non-sugar-sweetened beverages and risk of chronic diseases : an umbrella review of meta-analyses of prospective cohort studies : Nutrition reviews.

https://doi.org/10.1093/nutrit/nuae135


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Associations between body weight dissatisfaction and diet quality in women with a body mass index in the healthy weight category : results from the 2014-2015 Swiss National Nutrition Survey

Carrard, I., Bayard, A., Grisel, A., Jotterand Chaparro, C., Bucher Della Torre, S., Chatelan, A.

(2024). Associations between body weight dissatisfaction and diet quality in women with a body mass index in the healthy weight category : results from the 2014-2015 Swiss National Nutrition Survey : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2024.05.018


Auteur(s) : Isabelle Carrard, Corinne Jotterand Chaparro, Angéline Chatelan

Article scientifique

Authors' response

Chatelan, A., Clerc, A., Fonta, P. A.

(2024). Authors' response : Journal of the academy of nutrition and dietetics.

https://doi.org/10.1016/j.jand.2023.10.004


Auteur(s) : Angéline Chatelan, Aurélien Clerc

Article scientifique

ChatGPT is no nutrition encyclopedia nor knowledge base

Chatelan, A., Fonta, P. A.

(2024). ChatGPT is no nutrition encyclopedia nor knowledge base : Clinical Nutrition ESPEN.

https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2024.09.006


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Country-level sociocultural context and socioeconomic inequalities in adolescent dietary behaviours : a multilevel analysis in 21 European countries

Dierckens, M., Deforche, B., De Clercq, B., Weinberg, D., Stevens, G. W. J. M., Chatelan, A., Rouche, M., Clays, E., Delaruelle, K.

(2024). Country-level sociocultural context and socioeconomic inequalities in adolescent dietary behaviours : a multilevel analysis in 21 European countries : Appetite.

https://doi.org/10.1016/j.appet.2024.107339


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique

Development and application of a 2-step methodology to select a reference society providing Dietary Reference Values for national implementation

Jotterand Chaparro, C., Moullet, C., Bertoni Maluf, V. A., Parel, N., Tume, L. N., Chatelan, A., Benzi Schmid, C., Reinert, R., Bucher Della Torre, S.

(2024). Development and application of a 2-step methodology to select a reference society providing Dietary Reference Values for national implementation : Public health nutrition.

https://doi.org/10.1017/S1368980023002902


Auteur(s) : Corinne Jotterand Chaparro, Clémence Moullet, Valeria Andrea Bertoni Maluf, Nicolas Parel, Angéline Chatelan

Article scientifique

Mehrwert von Advanced Practice Dietitians im interprofessionellen klinischen Behandlungsteam: eine Schweizer Perspektive

Lehmann, U., Flückiger, L., Studerus, D., Rieckh, I. F., Chatelan, A.

(2024). Mehrwert von Advanced Practice Dietitians im interprofessionellen klinischen Behandlungsteam: eine Schweizer Perspektive : Aktuelle Ernährungsmedizin.

http://doi.org/10.1055/a-2356-8664


Auteur(s) : Angéline Chatelan

Article scientifique