Ludivine Soguel Alexander

Professeure HES associée


Filière Nutrition et diététique

Téléphone de service : +41 22 388 56 00

Contacter le collaborateur

Profil

Publications

Current recommendations for nutritional management of overweight and obesity in children and adolescents: a structured framework

Pfeifflé, S., Pellegrino, F., Kruseman, M., Pijollet, C., Volery, M., Soguel, L., Bucher Della Torre, S.(2019). Nutrients, 11(2), 362.

Besoins et apport en protéines des adultes en état critique: état actuel de la question

Soguel, L., Desrosiers, T.(2018). Nutrition : science en évolution, 15(3 Hiver), 21-24.

Impact of the reduction of the recommended energy target in the ICU on protein delivery and clinical outcomes

Berger, M. M., Soguel, L., Charriere, M., Theriault, B., Pralong, F., Schaller, M. D.(2017). Clinical Nutrition, 36(1), 281-287.

Adiposity, breast density, and breast cancer risk: epidemiological and biological considerations

Soguel, L., Durocher, F., Tchernof, A., Diorio, C.(2017). European Journal of Cancer Prevention, 26(6), 511-520.

Anthropometric factors, adult weight gain, and mammographic features

Soguel, L., Diorio, C.(2016). Cancer Causes Control, 27(3), 333-40.

Trace element monitoring in the ICU: quality and economic impact of a change in sampling practice

Gagnon, G., Voirol, P., Soguel, L., Boulat, O., Berger, M. M.(2015). Clinical Nutrition, 34(3), 422-7.

Development and evaluation of a community immersion program during preclinical medical studies: a 15-year experience at the University of Geneva Medical School

Chastonay, P., Zesiger, V., Klohn, A., Soguel, L., Mpinga, E. K., Vu, N., Bernheim, L.(2013). Advances in Medical Education and Practice, 4, 69-76.

[Community immersion program at Geneva medical school: a fifteen-year experience]

Chastonay, P., Klohn, A. M., Zesiger, V., Soguel, L., Kabengele, E., Vu, N. V., Bernheim, L.(2013). Revue Médicale Suisse, 9(374), 425-9.

Nutrition aux soins intensifs: un-e diététicien-ne dans l’équipe peut faire la différence. L’importance de mesurer nos pratiques

Soguel, L.(2012). Info ASDD, 4, 29-31.

Energy deficit and length of hospital stay can be reduced by a two-step quality improvement of nutrition therapy: the intensive care unit dietitian can make the difference

Soguel, L., Revelly, J. P., Schaller, M. D., Longchamp, C., Berger, M. M.(2012). Critical Care Medicine, 40(2), 412-9.

Intensitve care dietitian: an important contributor to quality of care

Soguel, L., Charrière, M., Berger, M.M.(2012). ICU Management, 12(1), 21-23.

L'immersion en communauté ou la découverte des enjeux de santé publique à Genève et dans le monde

Chastonay, P., Klohn, A.M., Soguel, L., Kabengele, E.(2011). Les études de médecine à Genève: Rétrospective et Perspective, Hommage à Charles Bader, 113-119.

Formation dans le domaine de la nutrition clinique et de la diététique : un aperçu du paysage actuel en Suisse

Soguel, L.(2011). Nutrition-News, 4

Feed the ICU patient 'gastric' first, and go post-pyloric only in case of failure

Berger, M. M., Soguel, L.(2010). Critical Care, 14(1), 123.

Activités de recherche par les diététicien-ne-s: qui, quoi, où, comment et quel futur ?

Joly, C., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 6, 8-12.

Veille scientifique: quels moyens pour nous aider dans cette tâche ?

Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 4, 23-4.

Niveaux d'évidence: quelles interprétations ?

Jotterand, C., Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 1, 22-23.

Lecture scientifique: que signifie la valeur P ?

Depeyre, J., Jotterand, C., Bucher, S., Kruseman, M., Soguel Alexander, L.(2009). Info Nutrition, 2, 28-29.

La recherche dans la pratique

Soguel Alexander, L.(2008). Info Nutrition, 4

Monitoring the clinical introduction of a glutamine and antioxidant solution in critically ill trauma and burn patients

Soguel, L., Chiolero, R. L., Ruffieux, C., Berger, M. M.(2008). Nutrition, 24(11-12), 1123-32.

Influence of early antioxidant supplements on clinical evolution and organ function in critically ill cardiac surgery, major trauma, and subarachnoid hemorrhage patients

Berger, M. M., Soguel, L., Shenkin, A., Revelly, J. P., Pinget, C., Baines, M., Chiolero, R. L.(2008). Critical Care, 12(4), R101.

Stature estimation using the knee height determination in critically ill patients

Berger, M. M., Cayeux, M.-C., Schaller, M.-D., Soguel, L., Piazza, G., Chioléro, R. L.(2008). e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 3(2), e84-e88.

Lutte contre la dénutrition à l'hôpital : quel rôle pour l'infirmière ?

Soguel Alexander, L., Bordier, I.(2007). Krankenpflege - Soins infirmiers, 100(6), 45-48.

[Implementing a feeding protocol in an adult ICU (NUTSIA): success and pitfalls]

Longchamp, C., Rohrer, M., Soguel, L., Berger, M. M.(2007). Revue Médicale Suisse, 3(137), 2844-8.

Gut absorption capacity in the critically ill

Berger, M. M., Soguel Alexander, L., Chioléro, R. L.(2007). Intensive Care Medicine, 2007, 627-639.