1001 recettes pour petits et grands gourmets

Vous pouvez passer commande du livre en cliquant sur ce lien

Des recettes équilbrées proposées par la filière Nutrition et diététique ?
Découvrez Cook'eat 

HEdS Genève | Haute école de santé
Avenue de Champel 47, 1206 Genève
T 022 388 56 00 

Ludivine Soguel Alexander

Professeure HES associée


Filière Nutrition et diététique

Téléphone de service : +41 22 388 56 00

Contacter le collaborateur

Profil

Publications

Besoins et apport en protéines des adultes en état critique: état actuel de la question

Soguel, L., Desrosiers, T.(2018). Nutrition - Science en évolution, 15(3 Hiver), 21-24.

Impact of the reduction of the recommended energy target in the ICU on protein delivery and clinical outcomes

Berger, M. M., Soguel, L., Charriere, M., Theriault, B., Pralong, F., Schaller, M. D.(2017). Clin Nutr, 36(1), 281-287.

Adiposity, breast density, and breast cancer risk: epidemiological and biological considerations

Soguel, L., Durocher, F., Tchernof, A., Diorio, C.(2017). Eur J Cancer Prev, 26(6), 511-520.

Anthropometric factors, adult weight gain, and mammographic features

Soguel, L., Diorio, C.(2016). Cancer Causes Control, 27(3), 333-40.

Trace element monitoring in the ICU: quality and economic impact of a change in sampling practice

Gagnon, G., Voirol, P., Soguel, L., Boulat, O., Berger, M. M.(2015). Clin Nutr, 34(3), 422-7.

[Community immersion program at Geneva medical school: a fifteen-year experience]

Chastonay, P., Klohn, A. M., Zesiger, V., Soguel, L., Kabengele, E., Vu, N. V., Bernheim, L.(2013). Rev Med Suisse, 9(374), 425-9.

Development and evaluation of a community immersion program during preclinical medical studies: a 15-year experience at the University of Geneva Medical School

Chastonay, P., Zesiger, V., Klohn, A., Soguel, L., Mpinga, E. K., Vu, N., Bernheim, L.(2013). Adv Med Educ Pract, 4, 69-76.

Intensitve care dietitian: an important contributor to quality of care

Soguel, L., Charrière, M., Berger, M.M.(2012). ICU Management, 12(1), 21-23.

Nutrition aux soins intensifs: un-e diététicien-ne dans l’équipe peut faire la différence. L’importance de mesurer nos pratiques

Soguel, L.(2012). Info ASDD, 4, 29-31.

Energy deficit and length of hospital stay can be reduced by a two-step quality improvement of nutrition therapy: the intensive care unit dietitian can make the difference

Soguel, L., Revelly, J. P., Schaller, M. D., Longchamp, C., Berger, M. M.(2012). Crit Care Med, 40(2), 412-9.

L'immersion en communauté ou la découverte des enjeux de santé publique à Genève et dans le monde

Chastonay, P., Klohn, A.M., Soguel, L., Kabengele, E.(2011). Les études de médecine à Genève: Rétrospective et Perspective, Hommage à Charles Bader, 113-119.

Formation dans le domaine de la nutrition clinique et de la diététique : un aperçu du paysage actuel en Suisse

Soguel, L.(2011). Nutrition-News, 4

Feed the ICU patient 'gastric' first, and go post-pyloric only in case of failure

Berger, M. M., Soguel, L.(2010). Crit Care, 14(1), 123.

Veille scientifique: quels moyens pour nous aider dans cette tâche ?

Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 4, 23-4.

Niveaux d'évidence: quelles interprétations ?

Jotterand, C., Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 1, 22-23.

Lecture scientifique: que signifie la valeur P ?

Depeyre, J., Jotterand, C., Bucher, S., Kruseman, M., Soguel Alexander, L.(2009). Info Nutrition, 2, 28-29.

Activités de recherche par les diététicien-ne-s: qui, quoi, où, comment et quel futur ?

Joly, C., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 6, 8-12.

La recherche dans la pratique

Soguel Alexander, L.(2008). Info Nutrition, 4

Monitoring the clinical introduction of a glutamine and antioxidant solution in critically ill trauma and burn patients

Soguel, L., Chiolero, R. L., Ruffieux, C., Berger, M. M.(2008). Nutrition, 24(11-12), 1123-32.

Influence of early antioxidant supplements on clinical evolution and organ function in critically ill cardiac surgery, major trauma, and subarachnoid hemorrhage patients

Berger, M. M., Soguel, L., Shenkin, A., Revelly, J. P., Pinget, C., Baines, M., Chiolero, R. L.(2008). Crit Care, 12(4), R101.

Stature estimation using the knee height determination in critically ill patients

Berger, M. M., Cayeux, M.-C., Schaller, M.-D., Soguel, L., Piazza, G., Chioléro, R. L.(2008). e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 3(2), e84-e88.

Lutte contre la dénutrition à l'hôpital : quel rôle pour l'infirmière ?

Soguel Alexander, L., Bordier, I.(2007). Krankenpflege = Soins infirmiers, 100(6), 45-48.

[Implementing a feeding protocol in an adult ICU (NUTSIA): success and pitfalls]

Longchamp, C., Rohrer, M., Soguel, L., Berger, M. M.(2007). Rev Med Suisse, 3(137), 2844-8.

Gut Absorption Capacity in the Critically Ill

Berger, M. M., Soguel Alexander, L., Chioléro, R. L.(2007). Intensive Care Medicine, 2007, 627-639.