Current recommendations for nutritional management of overweight and obesity in children and adolescents: a structured framework
Pfeifflé, S., Pellegrino, F., Kruseman, M., Pijollet, C., Volery, M., Soguel, L., Bucher Della Torre, S. (2019). Nutrients, 11 (2), 362.
https://doi.org/10.3390/nu11020362
Knowledge translation and evidence-based practice: a qualitative study on clinical dietitians' perceptions and practices in Switzerland
Soguel, L., Vaucher, C., Bengough, T., Burnand, B., Desroches, S. (2019). Journal of the Academy of Nutrition & Dietetics, 119 (11), 1882-1889.
https://doi.org/10.1016/j.jand.2019.04.017
La recherche intégrée dans la pratique des diététicien-ne-s ASDD. En savoir plus sur le transfert de connaissances et comment il pourrait être une opportunité pour répondre au cadre légal et aux recommandations de bonne pratique
Soguel, L. (2019). SVDE/ASDD Info
https://arodes.hes-so.ch/record/4714
Besoins et apport en protéines des adultes en état critique: état actuel de la question
Soguel, L., Desrosiers, T. (2018). Nutrition : science en évolution, 15 (3 Hiver), 21-24.
https://doi.org/10.7202/1044056ar
Impact of the reduction of the recommended energy target in the ICU on protein delivery and clinical outcomes
Berger, M. M., Soguel, L., Charriere, M., Theriault, B., Pralong, F., Schaller, M. D. (2017). Clinical Nutrition, 36 (1), 281-287.
https://doi.org/10.1016/j.clnu.2015.12.002
Adiposity, breast density, and breast cancer risk: epidemiological and biological considerations
Soguel, L., Durocher, F., Tchernof, A., Diorio, C. (2017). European Journal of Cancer Prevention, 26 (6), 511-520.
https://doi.org/10.1097/CEJ.0000000000000310
Trace element monitoring in the ICU: quality and economic impact of a change in sampling practice
Gagnon, G., Voirol, P., Soguel, L., Boulat, O., Berger, M. M. (2015). Clinical Nutrition, 34 (3), 422-7.
https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.04.012
Immersion en communaute au cours des études de médecine à Genève: un bilan à quinze ans
Chastonay, P., Klohn, A. M., Zesiger, V., Soguel, L., Kabengele, E., Vu, N. V., Bernheim, L. (2013). Revue Médicale Suisse, 9 (374), 425-9.
https://www.revmed.ch/revue-medicale-suisse/2013/revue-medicale-suisse-374/immersion-en-communaute-au-cours-des-etudes-de-medecine-a-geneve-un-bilan-a-quinze-ans#tab=tab-read
Development and evaluation of a community immersion program during preclinical medical studies: a 15-year experience at the University of Geneva Medical School
Chastonay, P., Zesiger, V., Klohn, A., Soguel, L., Mpinga, E. K., Vu, N., Bernheim, L. (2013). Advances in Medical Education and Practice, 4, 69-76.
https://doi.org/10.2147/AMEP.S41090
Intensitve care dietitian: an important contributor to quality of care
Soguel, L., Charrière, M., Berger, M.M. (2012). ICU Management, 12 (1), 21-23.
Nutrition aux soins intensifs: un-e diététicien-ne dans l’équipe peut faire la différence. L’importance de mesurer nos pratiques
Soguel, L. (2012). Info ASDD, 4, 29-31.
Energy deficit and length of hospital stay can be reduced by a two-step quality improvement of nutrition therapy: the intensive care unit dietitian can make the difference
Soguel, L., Revelly, J. P., Schaller, M. D., Longchamp, C., Berger, M. M. (2012). Critical Care Medicine, 40 (2), 412-9.
https://doi.org/10.1097/CCM.0b013e31822f0ad7
L'immersion en communauté ou la découverte des enjeux de santé publique à Genève et dans le monde
Chastonay, P., Klohn, A.M., Soguel, L., Kabengele, E. (2011). Les études de médecine à Genève: Rétrospective et Perspective, Hommage à Charles Bader, 113-119.
Formation dans le domaine de la nutrition clinique et de la diététique : un aperçu du paysage actuel en Suisse
Soguel, L. (2011). Nutrition-News, 4
Feed the ICU patient 'gastric' first, and go post-pyloric only in case of failure
Berger, M. M., Soguel, L. (2010). Critical Care, 14 (1), 123.
https://doi.org/10.1186/cc8862
Veille scientifique: quels moyens pour nous aider dans cette tâche ?
Depeyre, J., Soguel, L. (2009). Info Nutrition, 4, 23-4.
Niveaux d'évidence: quelles interprétations ?
Jotterand, C., Depeyre, J., Soguel, L. (2009). Info Nutrition, 1, 22-23.
Lecture scientifique: que signifie la valeur P ?
Depeyre, J., Jotterand, C., Bucher, S., Kruseman, M., Soguel Alexander, L. (2009). Info Nutrition, 2, 28-29.
Activités de recherche par les diététicien-ne-s: qui, quoi, où, comment et quel futur ?
Joly, C., Soguel, L. (2009). Info Nutrition, 6, 8-12.
Monitoring the clinical introduction of a glutamine and antioxidant solution in critically ill trauma and burn patients
Soguel, L., Chiolero, R. L., Ruffieux, C., Berger, M. M. (2008). Nutrition, 24 (11-12), 1123-32.
https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.05.024
Influence of early antioxidant supplements on clinical evolution and organ function in critically ill cardiac surgery, major trauma, and subarachnoid hemorrhage patients
Berger, M. M., Soguel, L., Shenkin, A., Revelly, J. P., Pinget, C., Baines, M., Chiolero, R. L. (2008). Critical Care, 12 (4), R101.
https://doi.org/10.1186/cc6981
Stature estimation using the knee height determination in critically ill patients
Berger, M. M., Cayeux, M.-C., Schaller, M.-D., Soguel, L., Piazza, G., Chioléro, R. L. (2008). e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism, 3 (2), e84-e88.
https://doi.org/10.1016/j.eclnm.2008.01.004
La recherche dans la pratique
Soguel Alexander, L. (2008). Info Nutrition, 4
Lutte contre la dénutrition à l'hôpital : quel rôle pour l'infirmière ?
Soguel Alexander, L., Bordier, I. (2007). Krankenpflege - Soins infirmiers, 100 (6), 45-48.