Jocelyne Depeyre

Professeure HES associée
Responsable de filière


Filière Nutrition et diététique

Téléphone de service : +41 22 388 56 00

Contacter le collaborateur

Profil

Projets Ra&D

Leg ulcer intervention

Development and piloting of a targeted interprofessional education intervention to address therapeutic adherence of venous leg ulcer patients: a feasibility study

(2016 - 2018)

Sebastian Probst, Lara Allet, Jocelyne Depeyre, Monika Bührer Skinner (Swiss School of Public Health, Zurich)

Thématique(s) et méthode(s): Vieillir en bonne santé, Alimentation, nutrition et santé, Réhabilitation, Pratiques professionnelles, Transfert de connaissances

Boissons sucrées et obésité: quel lien?

Effets de la consommation de boissons sucrées sur le risque d’obésité chez l’enfant et l’adolescent: Revue systématique de la littérature

(2013 - 2014)

Sophie Bucher Della Torre, Amélie Keller, Jocelyne Depeyre, Maaike Kruseman

Thématique(s) et méthode(s): Alimentation, nutrition et santé, Recherche clinique

Nutrition de l'enfant en soins intensifs

Besoins énergétiques et protéiques de l'enfant sévèrement malade hospitalisé en soins intensifs

(2008 - 2015)

Corinne Jotterand Chaparro, Jocelyne Depeyre, Marie-Hélène Perez (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV)), David Longchamp (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV)), Jacques Cotting (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV)), Patrick Taffé (Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV))

Thématique(s) et méthode(s): Santé des femmes et de la famille, Alimentation, nutrition et santé, Recherche clinique

Publications

A targeted interprofessional education intervention to address therapeutic adherence of venous leg ulcer persons (TIEIVLU) : study protocol for a randomized controlled trial

Probst, S., Allet, L., Depeyre, J., Colin, S., Buehrer Skinner, M.(2019). Trials, 20(1), 243.

Estimation of Resting Energy Expenditure Using Predictive Equations in Critically Ill Children: Results of a Systematic Review

Jotterand Chaparro, C., Moullet, C., Taffé, C., Depeyre, J.L., Perez, M.-H., Longchamp, D., Cotting, J.(2018). Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 42(6), 976-986.

Performance of predictive equations specifically developed to estimate resting energy expenditure in ventilated critically ill children

Jotterand Chaparro, C., Taffe, P., Moullet, C., Depeyre, J., Longchamp, D., Perez, M. H., Cotting, J.(2017). Journal of Pediatrics, 184, 220-226 e5.

How much protein and energy are needed to equilibrate nitrogen and energy balances in ventilated critically ill children?

Jotterand Chaparro, C., Laure Depeyre, J., Longchamp, D., Perez, M. H., Taffe, P., Cotting, J.(2016). Clinical Nutrition, 35(2), 460-7.

Sugar-sweetened beverages and obesity risk in children and adolescents: a systematic analysis on how methodological quality may influence conclusions

Bucher Della Torre, S., Keller, A., Depeyre, J., Kruseman, M.(2016). Journal of the Academy of Nutrition & Dietetics, 116(4), 638-59.

Miniaturized capnometer sensor based on the ionization quenching effect

Keppner, H., Depeyre, J., Staderini, E. M.(2014). 2014 Ieee Biomedical Circuits and Systems Conference (Biocas), 644-646.

Macronutrients utilization and balances during the first week of hospitalization in ventilated critically ill children

Moullet, C., Jotterand, C., Depeyre, J. , Perez, MH. , Cotting, J.(2013). Intensive Care Medicine, 39, S244-S244.

Besoins nutritionnels en réanimation pédiatrique

Cotting, J., Jotterand, C., Perez, M. H., Depeyre, J.(2012). Réanimation, 21(4), 388-397.

Identifying preconceptions of clinical research in Swiss allied health and nursing researchers

Richoz, C., Depeyre, J.(2010). Internet Journal of Allied Health Sciences & Practice, 8(3), 15p.

Veille scientifique: quels moyens pour nous aider dans cette tâche ?

Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 4, 23-4.

Niveaux d'évidence: quelles interprétations ?

Jotterand, C., Depeyre, J., Soguel, L.(2009). Info Nutrition, 1, 22-23.

Lecture scientifique: que signifie la valeur P ?

Depeyre, J., Jotterand, C., Bucher, S., Kruseman, M., Soguel Alexander, L.(2009). Info Nutrition, 2, 28-29.